Annat typiskt amerikanskt

Posted by Roger on September 16, 2014
Amerikanskt

Amerikanska bilar och bilmärken är, förstås, väldigt typiskt amerikanskt – annars så vore det ju inte amerikanska bilar och bilmärken. Nu tänkte vi ta upp några andra företeelser som också är väldigt typiskt amerikanska.

Route 66

För att hålla kvar vid bilvärlden, för något av det mest amerikanska, eller kanske åtminstone sett utifrån, är landsvägen Route 66. För den som inte känner till Route 66 så var det en landsväg i USA som sträckte sig nära 4000 kilometer från Chicago i Illinois ända till Santa Monica som ligger strax utanför Los Angeles i Kalifornien. Under dessa nära 4000 kilometer så passerades delstaterna Missouri, Oklahoma, Texas, New Mexico och Arizona. Idag har vägen ersatts av olika Interstate-motorvägar som sträcker sig över hela vägsträckan.

Route-66

De flesta vägsträckorna är idag stängda, men det är mycket populärt både bland turister och bland amerikanska innevånare att åka längs de delar som stängningen till trots går att köra på. Att Route 66 blivit så pass mytisk och smått legendarisk har förmodligen också mycket att göra med att den förekommit så så pass mycket populärkultur, både i filmer och böcker. Vill du läsa mer om Route 66 så finns väldigt mycket information på dess engelska Wikipediasida.

Amerikansk fotboll

Vi skriver Amerikansk fotboll, men kunde förstås även ha skrivit Baseball, det är ungefär samma sak om man mäter amerikanskhet. Amerikansk fotboll kan man säga är lite vad längdskidåkning är i Sverige och så lite till på det. Det spelas förstås på alla nivåer och i alla städer och när man snackar om att man ska se fotboll så är det i regel endera collegematcher (NCAA), eller så är det en match i den proffsligan NFL.

NCAA som ligan för College football kallas för, är en halvprofessionell liga eftersom spelarna samtidigt studerar på college, men om man ser till hur populärt det är och hur många människor som ser matcherna så kan man säga som så att Friends Arena inte räcker till för att täcka det antal besökare som vill se matcherna. För att se en lista på lag i både NFL och NCAA så kan du titta på denna sida under fliken “Amerikansk fotboll”. Där hittar du även odds på matcherna och vilka som är favoriter att få spela i kommande slutspel.

Hamburgare

Som en sista väldigt typisk amerikansk grej så tycker vi att det räcker med denna bild.

Hamburgare