Har du dåliga ljus på din bil?

Posted by Roger on June 03, 2020
Bilar

Bilen ljus är en otroligt viktig del av säkerheten på vägen. Och då talar vi inte bara om bilar som är ute på kvällen eller natten. Förhållandevis små skillnader i dagsljuset kan lägga betydligt större vikt på bilens eget ljus för att informera andra i trafiken om dess position på vägen. Om du börjar misstänka att ljuset på din bil är dåligt är det något du vill kolla upp omedelbart.

Dåligt ljus kan vara ett problem för alla bilar, men det är mer vanligt bland äldre bilar. Detta beror på att lamporna mattas av allt eftersom och då lyser sämre. Då detta sker väldigt gradvis kan det vara svårt att själv uppskatta hur dåligt bilens ljus har blivit innan det egentligen gått för långt.

På äldre bilar är det dock fortfarande inte allt för komplicerat att byta ut själva lampan och är något somliga väljer att göra själv. Men på mer moderna bilar har denna process blivit så pass besvärligt att man måste lämna in bilen, och det är allt för vanligt att man väntar tills man absolut måste innan det blir av.

Det är dock inte tillåtet att byta styrkan på sina lampor. Men det finns fortfarande möjligheter för förbättringar på vissa håll. På en äldre bil kommer det exempelvis vara mer troligt att ljuset är åt det mer gulaktiga hållet. Att då byta till ett vitare ljus kan låta dig uppfatta mer detaljer.

Ett annat alternativ är att montera upp extraljus på bilen. Allt fler väljer denna metod och får riktigt bra resultat. Vanligaste extraljusen är sådana du fäster på fronten men det finns även de som monteras upp på bilens tak. Titta gärna noga på alternativen och din bil för att välja den bästa lösningen för dig.