Klassiska bilmärken

chrysler logotypGenom åren har det funnits en rad olika klassiska bilmärken, kanske framför allt amerikanska sådana, i form av bland annat Buick, Cadillac, Chevrolet samt Chrysler.

Buick tillhör definitivt en av de mest klassiska biltyperna genom alla tider. Buick är även ett mycket gammalt bilmärke då det grundades redan år 1899 i Detroit. Ganska snabbt växte Buick i popularitet. Detta ledde till att man efterhand började köpa upp olika konkurrenter, vilket ledde till att General Motors bildades år 1908. Genom åren har det funnits en rad kända Buick-modeller som till exempel Buick Roadmaster, Buick Sports Coupé, Buick Super, Buick Century samt Buick Regal, som under 1980-talet blev en försäljningssuccé.

Cadillac är troligtvis det mest prestigefyllda märket när det kommer till amerikanska veteranbilar. Cadillac grundades år 1902 och ingår precis som Buick i General Motors-koncernen. Från början påminde Cadillac-bilarna en hel om Ford-bilar då de byggde på en design utvecklad av Henry Ford.

Under 1900-talets första hälft låg Cadillac i frontlinjen vad gäller utvecklingen av personbilar. Bland så var man år 1910 först ut med täckta bilar, året därpå lanserade man en elektrisk startmotor och 1915 introducerade man den första massproducerade V8-motorn. Några kända Cadillac-modeller inkluderar bland annat Cadillac V16, Cadillac Fleetwood, Cadillac Eldorado samt Cadillac Seville.

Precis som Cadillac och Buick är Chevrolet ett klassiskt märke vad gäller gamla amerikanare. Första Chevoleten rullade ut på vägarna år 1911 i avsikt att konkurrera med T-Fordarna. Året därpå kom även en modell som kallades Classic Six med en sexcylindrig motor och en toppfart på 105 km/h. År 1918 köptes Chevrolet upp av General Motors, vilket gjorde att Chevrolet blev ett märke för den lite mindre plånboken. Tillsammans med Ghryslers Plymouth samt Ford blev Chevrolet under 1930-talet känt som ”the low price three”.

Dock var Chevrolet fortsatt populär under kommande årtionden och var under 1950- och 1960-talet det dominerande bilmärket i USA. Det var också under de här tiden som klassiska modeller som Impala, Corvette och Corvair lanserades. Sedan starten har ungefär 100 miljoner Chevrolet-bilar tillverkats.

När man pratar om gamla amerikanare går det givetvis inte att undgå att nämna också Chrysler, som precis som General Motors har sitt säte i den amerikanska bilstaden Detroit. Den första bilen som Chrysler tillverkade var Model B-70. En av Chryslers mer omtalade modeller är den spektakulära Town & Country-modellen med en kaross som till stora delar tillverkades i hör och häpna trä. Andra kända Chrysler-modeller är bland andra lyxmodellen Imperial samt 300-serien, som vid lanseringen på 1950-talet hade de starkaste motorerna som gick att hitta på marknaden.

Numera ingår Chrysler i den italienska Fiat-koncernen som köpte upp Chrysler Corporation år 2009.