Nascar

Posted by Roger on September 21, 2014
Bilar

Nascar är ännu en rätt obekant sport för de flesta européer, men “over there” – i USA – är det NASCAR som gäller för tävlingar på fyra hjul.

National Association for Stock Car Auto Racing är akronym för NASCAR. Denna racing med trimmade standardbilar drog igång efter andra världskriget. Sporten utvecklades ganska snabbt och 1961 började tävlingarna sändas på tv. Succén hade fötts på allvar. Jämte amerikansk fotboll är NASCAR en av de största sporterna vad antalet tittare beträffar. Publiksiffrorna på arenorna är heller inte dåliga, cirka sju miljoner bänkar sig på läktarna varje år.

Även svenskarna har börjat få upp ögonen för sporten på senare år. Bland annat har förbundet Swedish Nascar Fans bildats där man kan bli medlem och tillsammans med andra svenska fans diskutera sporten och till och med resa till stora lopp. Vill man resa till något av de stora loppen, exempelvis Daytona 500, kan man kontakta Go Sport Travel som arrangerar sportresor till Nascar-tävlingar under säsongen. Det gäller dock att vara ute i god tid då det blir billigare ju tidigare du bokar.

Kända förare och svenska förare

Sex gånger har nu Jimmie Johnson vunnit sprint-serien som är huvudspåret i Nascar. I sex av de trettiosex loppen stod han överst på pallen och sprutade champagne. Det ser således ut som det är rutin som krävs för att bli riktigt bra. Jimmie som är född 1975 började köra motorcykel redan som fyraåring.

Alx Danielsson är en svensk förare som hoppas på karriär i NASCAR. Blir det så kommer förhoppningsvis intresset för sporten att öka i Sverige. Men ännu är det inte klart med någon plats trots lyckade testtävlingar.